júl
2

A raszta haj

Címkék: raszta dreadlocks | Szerző: Cucumalac. | 8:00 am

 KORN.jpg

A raszta hajviselet Afrikából indult el, és terjedt el az egész világon.  A jellegzetes dreadlocks a rastafari vallás követőinek életében tölt be fontos szerepet, van, aki a hajnövesztést spirituális utazásnak tekinti, mivel ehhez nagy mértékű türelem szükséges.

 

 

Ma már nem csak vallási, hanem esztétikai szempontok mentén, divatból döntenek sokan a raszta haj viselése mellett, ennek hatására egyre elfogadottabbá vált ez a hajviselet. Ennek ellenére sok tévhit él a köztudatban erről a frizuráról.

 

A leggyakoribb tévhitek és cáfolatuk:

  • Nem szabad mosni: a raszta haj a a tévhitekkel ellentétben nem a kosztól áll össze, hanem a megfelelően elkészített tincsek a tupírozástól, sodrástól, horgolástól maradnak egyben. Ezeket eleinte, amíg el nem kezd filcesedni (összeállni) a haj, speciális wax-szal szokták bekenni, amely jobban egyben tartja a szálakat. Amíg a filcesedés meg nem indul, addig valóban nem ajánlott mosni a raszta hajat, ez pár hétig is eltarthat.

  • Nem kell mosni: van, aki szerint a raszta hajat nem kell mosni, mert a fejbőr öntisztulásra képes. Erről pár szó: a hajszál gyökere a bőrben található szőrtüszőkben helyezkedik el, ebbe ürül a faggyú-és verejtékmirigyek váladéka. Ezzel egy elsődleges védelmi réteg alakul ki a bőr felszínén. A túlzott hajmosás megbontja az egyensúlyt, fokozott zsírosodásra készteti a fejbőrt, azonban hajmosás nélkül nem áll le ezeknek a mirigyeknek a működése. Mosás  nélkül a zsír akadályozhatja a bőrlégzést, zsíros korpásodás, hajhullás állhat elő.
    A raszta hajat kímélő, teafaolajas samponnal ajánlott mosni. Balzsamot viszont nem szabad használni rá, mivel könnyebben szétcsúszhatnak tőle a tincsek. Heti 1 alkalommal érdemes hajat mosni.

 

  • Nem lehet festeni: a raszta haj ugyanúgy festhető, mint az „eredeti”. A különbség az, hogy mivel egy tupírozott, nyitottabb szerkezetű hajról van szó, alacsonyabb százalékú oxidálószerrel kell dolgozni, és nagyobb mennyiségű festékre lesz szükség. Ügyelni kell, hogy a festéket jól bele kell nyomkodni a tincsekbe, és a lemosásnál is figyelni kell arra, hogy lehetőleg minél kevesebb festék maradjon a hajban.

  • Nem lehet kibontani, kopaszra le kell vágni a hajat, ha megunom:  a raszta hajat ki lehet bontani. Ez sok időt vesz igénybe, mint ahogy az elkészítés is, és ugyanúgy fájdalmas is lehet, de nem lehetetlen. Még az évek óta hordott tincseket is szét lehet szedni. A módszer: előtte 2-3 héttel el kell kezdeni ápoló anyagokat (pl. argánolajat) tartalmazó samponnal mosni, és balzsammal, pakolással ápolni a hajat. Minél gyakrabban, akár 2-3 naponta érdemes mosni, balzsamozni. Ezzel fellazulnak a tincsek. A haj kibontását erős, sűrű fogú fésűvel végezzük (fémfogúval akár). Előtte dörzsöljünk ápoló olajat a tincsbe, így könnyebben csúsznak szét a szálak. Ha sikerült az egész hajat szétbontani, meg kell mosni kétszer egymás után, pakolással ápolni. A roncsolt hajvégeket érdemes fodrásszal levágatni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fodraszkodasotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr276458333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása