jún
25

113216_7_big.jpg

Essen először egy-két szó a sokszor felmerülő dobozos-tubusos, azaz bolti és professzionális festékek vitája kapcsán. Itt nem lehet egyértelműen igazságot tenni azzal, hogy a bolti ócska, a kellékesnél kapható pedig minden esetben jó minőségű festék. Meg kell nézni először is, hogy mire szeretnénk felhasználni az adott festéket, és mik az elvárásaink vele szemben.

 

 

Saját tapasztalatom, hogy a bolti festéket gyakran túlárazottak, hasonló minőségű hajfestéket lehet akár olcsóbban is kapni kellékesnél, azonban az olcsóbb professzionális festékek nem mindig állják meg a helyüket egy valódi fodrászszalonban.
Nálam az 1500-2500 Ft-os (/60 g), és ennél drágább termékek azok, melyekben tényleg bízom, és bonyolultabb hajszínváltoztatásokra is használnám őket. Azonban nem csak az ár, hanem az összetétel is sokat elárul a termékről. Érdemes böngészni a doboz apró betűs részeit. 

Az oxidációs festékek általános összetétele:

  • festékképző intermedierek: ezek önmagukban színtelen, mesterséges pigmentek, az arra hajlamosaknál allergiakeltőek, ezek adják meg a színmélységet, és a fedőképességet (a dobozon: fenilén-diamin, vagy
    phenylenediamin)

  • festékmódosító anyagok: elősegítik a végső szín előállítását

  • lúgosító anyagok: a festék lúgos kémhatását erősítik, pH. 10-11 (pl. ammónia)

  • nedvesítőszerek, vivőanyagok, ápoló anyagok, egyéb anyagok (illatanyagok, felesleges oxidációtól védő anyagok stb.)

 

A festékek összetétele minden gyártónál más és más. Jellemző, hogy a drágább festékek több ápoló anyagot tartalmaznak, használatukkal a túl sokáig fent hagyott festék (otthoni, lassabb ütemű festésnél ez jellemző) sem lesz túl sötét, foltos. A hajszálak puhábbak, fényesebbek lesznek a használatukkal.


Az olcsóbb festékek sajnos azért olcsóbbak, mert ezek az összetevők kisebb mértékben vannak bennük jelen, vagy olcsóbb, silányabb minőségű anyagokkal vannak pótolva.
A másik probléma velük, hogy a pontos színt szinte lehetetlen meghatározni, minden cég egyéni jelölést és fantázianeveket alkalmaz, és a dobozon szereplő kép sem túl sokat segít. Általában a végeredmény sötétebb lesz a vártnál. Emellett a dobozokban található, általában 9%-os H2O2 emulzió gyakran teljesen feleslegesen roncsolja a hajat (sötétebbre festésnél 3-6%-os hidrogén-peroxid bőven elég lenne).


Én a dobozos festékeket olyan esetekben ajánlanám, amikor egyszerűbb esetekről van szó, például: őszmentes hajon, natúr vagy festett haj sötétítése esetén, szín a színben festésnél, natúr haj 1-2 árnyalattal való világosabbra festésénél. Minden más esetben érdemesebb szakemberhez fordulni, mert az eredmény jócskánt eltérhet az általunk elvárttól.

A bejegyzés trackback címe:

https://fodraszkodasotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr826411129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása