jún
26

 

henna hair.jpg

A haj színváltoztatását már az ókorban is végezték, növényi-és állati eredetű festékeket használtak. Erre a célra a ma is népszerű hennát használták a vöröses színekhez, indigót a kékes-fekete haj eléréséhez, ezek keveréke adta a barnás árnyalatokat. Dió héját is használták a barna szín eléréséhez, valamint a ma már természetesen nem alkalmazott, mérgező ólommal festették hajukat feketére.  A szőkítéshez kamillát és citromot használtak, több-kevesebb sikerrel.

 

 

A növényi hajfestékek az 1900-as évek elejétől háttérbe szorultak az oxidációs festékek elterjedésének hatására, azonban napjainkban újra reneszánszukat élik. Egyre többen választják tudatosan, vagy kényszerből, allergia miatt a kémiai vegyületeket nem tartalmazó, természetes hajszínezőket.


A növényi hajfestékek kímélik, ápolják a hajat. Féltartós festékek, de az oxidációs színezőknél tartósabbak, kevésbé kopnak. Hátrányuk, hogy nincs felvilágosító képességük, és az ősz hajat sem fedik teljesen.
A növényi hajfestékek nem fedik le a teljes oxidációs festék színskálát, de fekete, barna és vörös színeik sokféle árnyalatban kaphatók.


A manapság leginkább elterjedt növényi hajfestékek a henna, illetve indigó alapú festékek. Ezek a legtöbb bioboltban megtalálhatóak. Kapható önmagában henna őrlemény, vagy előre csomagolt hajfesték, por formájában. Az őrleményt 50-100 °C-os vízzel kikeverve kell a hajra felvinni, hatóideje 30 perctől több óráig is terjedhet. A pép alakban kapható henna hajfesték nagy valószínűséggel vegyileg kezelt, mivel pár napnál tovább önmagában nem őrizné meg frissességét, ezeket kerülni érdemes.

 

Fontos tudni, hogy a henna reakcióba léphet az oxidációs hajfestékekkel, ezzel erősen károsíthatja a hajat. A kémiai hajfestékkel festett hajat érdemes pár hétig, esetleg hónapig pihentetni, mielőtt hennát használnánk rá. Ez fordítva is igaz, ajánlott kb. fél évet várni, mielőtt a hennára ráfestenénk, vagy az óvatosabbak le is növeszthetik a színezett hajvégeket. A hennával festett hajat szőkíteni egyáltalán nem ajánlott.
A tartósság érdekében a növényi hajfestékekkel festett hajat  biokozmetikumokkal érdemes tisztítani, ápolni. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fodraszkodasotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr26421827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása